poniedziałek, 18 listopada 2013

Pączki z nadzieniem

                                    Dzis podaje przepis na pączki z nadzieniem.

                                                   



Pączki z nadzieniem

1 kg mąki pszennej
40 g. drożdży
300 ml ciepłego mleka
150 g. rozpuszczonego masła
2 paczki cukru wanilinowego
5 jaj ,szczypta soli
2 lyzki rumu

Nadzienie:
konfitura truskawkowa

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn.Mąkę pszenną przesiać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.  Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1cm i szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości .

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju  po kilka minut z każdej strony.  
Nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy.Polukrowac.
Z tego przepisu wychodzi ok.35-40  pączków
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz