sobota, 22 lutego 2014

Pączki z konfiturą.

Witam,

Już niedługo tłusty czwartek ,może macie ochotę na zrobienie smacznych pączków.Ja jak zawsze robię około 40 pączków ,które bardzo szybko znikają z talerza.


P
ączki z konfiturą
 
1 kg mąki pszennej
40 g. drożdży
300 ml ciepłego mleka
150 g. rozpuszczonego masła
2 paczki cukru wanilinowego
5 jaj ,szczypta soli
2 łyżki rumu


Nadzienie:
konfitura truskawkowa

Ze świeżych drożdży, odrobiny mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić rozczyn.

Mąkę pszenną przesiać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości .

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju po kilka minut z każdej strony.
Nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy.Polukrować.
Z tego przepisu wychodzi ok.35-40 pączków

Smacznego!




Pozdrawiam Izabela