niedziela, 10 kwietnia 2016

Frankfurter Kranz

Dzień dobry,
To że lubię piec torty ,to chyba żadna nowość. Co rusz to robię torty dla znajomych .Przeważnie są one obłożone masą cukrową ,ale u mnie w domu za takimi tortami nie przepadamy ,więc jeśli coś dla nas piekę ,to staram się jej unikać.
Na dzisiejsze popołudnie przygotowałam dla naszej rodzinki torcik który nazywa się "Frankfurter Kranz".

Do upieczenia tego  ciasta użyłam specjalnej foremki (można także użyć takiej zwykłej do babki piaskowej).


Przepis na ciasto
4 jajka
4 łyżki zimnej wody
200 g. cukru
80 g. mąki ziemniaczanej
150 g.mąki typ 405
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Do białek dodać wodę ,cukier i ubić na puszystą masę ,następnie dodać żółtka. W osobny naczyniu wymieszać mąkę ,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połączyć mąki z masą jajeczną.Ciastem wypełnić natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku na 180 st.C przez około 25 minut.

Krem maślano -budyniowy.

1 paczka budyniu waniliowego
mleko,cukier (do budyniu) 
250 g. masła o temperaturze pokojowej
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.
Następnie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Dodatkowo potrzebujemy

Słoiczek dżemu wiśniowego 
kandyzowane wisienki 
200 g  krokant orzechowy bądź migdałowy.


Upieczone ciasto kroimy na cztery warstwy.Pierwszą warstwę smarujemy dżemem wiśniowym i kremem, druga i kolejne warstwy przekładamy tylko kremem. Następnie smarujemy całe ciasto kremem i obsypujemy krokantem .
Górę ciasta dekorujemy kremem wyciśniętym szprycką cukierniczą i nakładamy kandyzowane wisienki.









Mam nadzieje że napisałam wszystko ze zrozumieniem.
Udanej niedzieli,pozdrawiam .

Izabela